Fostul deputat Iurie Bolboceanu, ARESTAT pentru SPIONAJ și TRĂDARE DE ȚARĂ

Embed:

Un nou scandal-monstru zgduie lumea politică moldovenească! Fostul deputat Iurie Bolboceanu este cercetat penal pentru spionaj și trădare de patrie. Procurorii spun că ex-demnitarul a oferit informaţii cu caracter social, politic şi economic unor agenți sub acoperire, aflaţi în slujba unor serviciilor secrete ruse.

Pentru serviciile prestate, Bolboceanu era plătit regeşte.

După ce a fost racolat de serviciul de spionaj al Rusiei, Iurie Bolboceanu a adunat informaţii pe care le-a transmis unui agent sub acoperire. Cei doi se întâlneau lunar, în condiții de conspirație totală.

"Circulau pe acelaşi traseu de regulă cu o oră înainte de întrevedere. După ce se verificau şi stabileau că totul este curat se trecea la nemijlocita întrevedere. Cetăţeanul nostru era pregătit, venea la întrevederi cu un anumit volum de informaţii sau pe suporturi electronice, sau pe hârtie, sau prin intermediul unui laptop specializat", a comunicat şeful adjunct al SIS, Alexandru Balan.

La fiecare întâlnire, Bolboceanu era remunerat în dolari. Fostul deputat a fost încătuşat vinerea trecută de angajaţi ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale şi ofiţerii SIS. Reținerea a avut loc în timpul unei întâlniri cu agentul străin. 

"Este o premieră pentru Republica Moldova atunci când s-a reuşit realizarea unui flagrant realizat între un agent şi unui ofiţer de informaţii al unui serviciu secret străin în momentul în care erau transmise informaţii şi totodată erau primite remunerări financiare", a menţionat şeful adjunct al SIS, Alexandru Balan.

Agentul străin sub acoperire nu a fost reţinut. Dacă acesta nu va părăsi în scurt timp ţara noastră, oamenii legii nu exclud că vor cere expulzarea sa.

"Atât timp cât dumnealui este ofiţer de acoperire, dar şi în acelaşi timp ataşat al unei misiuni diplomatice în Republica Moldova, noi nu putem aplica măsurile procesuale de constrângere cum ar fi reţinerea acestuia", a spus şeful adjunct interimar al PCCOCS, Vitalie Busuioc.

În ziua reţinerii, procurorii au efectuat percheziţii la domiciliul lui Bolboceanu, de unde au ridicat, acte care demonstrează vinovăţia acestuia, dar şi suma de 23 de mii de dolari.

Procurorii au făcut publice şi o parte din discuţiile dintre cei doi. Interlocutorii vorbesc despre restabilirea influenţei Rusiei în regiune.

Urmărirea penală în acest caz durează de peste şapte luni.

Astăzi, judecătoria sectorului Centru din Capitală a dictat 30 de zile de arest pe numele lui Bolboceanu. Învinuitul a refuzat să ofere declaraţii procurorilor. Dacă i se va demonstra vinovăţia, el riscă până la 20 de ani de pușcărie.

Lasă un comentariu