A fost inaugurată prima grădiniță de tip energo-eficient din Moldova

Embed:

Singura grădiniţă din Moldova încălzită cu energie geotermală a fost astăzi inaugurată, după un an de muncă. Edificiul va consuma energie cât un apartament cu trei camere. Clădirea cu suprafaţa de 1.000 de metri pătraţi a fost construită după modelul german de casă eficientă energetic. Blocul este dotat cu panouri solare și este izolat termic.

"Aveţi în faţa dumneavostră prima clădire de tip casă pasivă din Republica Moldova, un edificiu construit prin cele mai moderne metode, la standardele cele mai noi. Este uimitor cât de rapid a fost ridicat acest edificiu", a spus ambasadorul Germaniei în Moldova, Ulrike Knotz.

Clădirea a fost construită într-un an de zile. Sistemul de termoficare a grădiniţei "DoReMicii" este compus din sonde forate la o adâncime unde temperatura este constantă întregul an. Pentru întreţinere vor fi cheltuiţi lunar aproximativ 2.500 de lei sau cu 90 la sută mai puțin decât în cazul grădinițelor obișnuite. Economiile anuale se vor cifra la 25 mii de lei.

"Purtăm o responsabilitate foarte mare pentru că s-a depus foarte multă muncă şi am vrea ca tot acest bun să-l păstrăm şi să preia experienţa dea practica aşa ceva mai multe grădiniţe", a spus directoarea grădiniţei "DoReMicii" Călăraşi, Silvia Dodon.

Grădiniţa din Călăraşi va fi frecventată de 100 de copii.

"Îmi pare că e foarte drăguţă şi frumoasă, da am să o vizitez".

Iar părinții sunt mulţumiţi că odraslele lor sunt primii care păşesc pragul unei astfel de grădiniţe.

"Foarte bune condiţii, cele mai bune poate chiar din Moldova şi sperăm că va fi totul bine".

La festivitatea de inaugurare a fost prezent şi premierul Pavel Filip. Demnitarul a rămas impresionat de cele văzute.

"Este un proiect gândit foarte bine, care va oferi o ambianţă plăcută pentru a avea o educaţie calitativă pentru copii. Proiectanţii au fost de aici din Chişinău şi cei care au realizat această construcţie iarăşi au fost oamenii noştri", a spus premierul, Pavel Filip.

Reconstrucția grădiniţei "DoReMicii" a costat peste un milion de euro. 85 la sută din această sumă a fost oferită de Banca Germană de Investiții, iar restul banilor au venit din bugetul Primăriei Călărași şi al Fondului pentru Eficienţă Energetică.  Lasă un comentariu